terug

Geeresteinselaan 26 Wilhelmina Bewaarschool

Geeresteinselaan 26 Wilhelmina Bewaarschool

Omvang bescherming:

De bescherming betreft de oorspronkelijke t-vormige hoofdbouwmassa met serre/veranda. Het omstreeks 1960 toegevoegde lokaal en de verbindende gang aan de linkerzijde vallen buiten de bescherming.

 Stedenbouwkundige omschrijving:

Het pand is markant gelegen op enige afstand van de Geeresteinselaan en op de hoek van de Koningin Wilhelminastraat.

 Cultuurhistorische omschrijving:

In 1873 werd de eerste bewaarschool van Woudenberg hier gesticht door mevrouw Wilhelmina Hooft, dochter van Hendrik DaniĆ«l , heer van Geerestein, Woudenberg en Groenewoude. De school werd ook naar de stichteres genoemd. Het eerste bouwwerk was een statig twee  bouwlagen met kap tellende bouwmassa. Hiervan is slechts de begane grond laag van overgebleven. Tussen 1899 en 1901 heeft architect C.B. Posthumus-Meyes het pand verbouwd tot de huidige gedaante. Het veranderde daarmee van een neoclassicistisch gebouw in een pand in chaletstijl. Aan de voorzijde bevond zich de woning van de onderwijzeres en aan de achterzijde twee klaslokalen.

In 1960 is het pand verbouwd, de gang verbreed en een extra lokaal aan de achterzijde toegevoegd. Sinds 1987 is het niet meer in gebruik als school, maar is er een fysiotherapie in gevestigd. 

(gemeentelijke monumentenlijst Woudenberg, Geeresteinselaan 26, blad 2)

Info Reactieslees verder Afbeeldingen Streetview