terug

Landaasweg 17 en 17a Complex

Landaasweg 17 en 17a Complex

Omvang bescherming:

De bescherming betreft de boerderij, het zomerhuis en de schuur. Het tussenlid tussen zomerhuis en boerderij is van bescherming uitgezonderd. 

Stedenbouwkundige omschrijving:

Het boerenerf is aan het einde (zuidzijde) van de doodlopende Landaasweg gelegen. De weg maakt een bocht om een weiland heen. Vóór de bocht is er een goed uit zicht op de voorgevels (noordelijke gevels) van de beschreven panden. Vervolgens loopt de weg na de bocht, parallel aan de zijgevel van de schuur. Naast de schuur staat aan de westzijde eerst het zomerhuis en dan de boerderij. Het zomerhuis ligt met de nok dwars ten opzichte van schuur en boerderij en ook iets voor de rooilijn. Het erf is omzoomd met hoge bomen.

 Cultuurhistorische omschrijving:

Het boerderijcomplex dateert vermoedelijk uit het begin van de twintigste eeuw met een verbouwing rond 1924, getuige de jaartalankers in de achtergevel van de boerderij. De schuur heeft in de sluitsteen het jaartal 1911. Mogelijk betreft het hier een ouder erf dan de leeftijd van de bebouwing doet vermoeden. Qua ligging is het erf sterk verwant met de oudere kampenontginningen in de gemeente.

 

Info ReactiesLees verder Streetview