terug

Maarsbergseweg 90 Tolhuis

Maarsbergseweg 90 Tolhuis
route

Omvang bescherming:

De bescherming betreft het tolhuis inclusief de in 1929 aangebouwde erker maar met uitzondering van de aanbouw en het schuurtje aan de achterzijde. 

Stedenbouwkundige omschrijving:

Het voormalige tolhuis is gelegen aan de westzijde van de Maarsbergseweg op de hoek met de Ringelspoel en geheel vrij gelegen. De nokrichting staat iets schuin ten opzichte van de straat.

 Cultuurhistorische omschrijving:

Dit voormalige tolhuis werd in 1851 gebouwd in opdracht van "Commissarissen van den straatweg van Woudenberg naar Darthuizen" als één van de drie tolhuizen aan deze particuliere weg waarvoor in 1847 concessie was verkregen. De tol werd geheven ten behoeve van het onderhoud van de weg. Met name na de aanleg van de spoorlijn Utrecht-Arnhem in 1855 werd veelvuldig van deze weg gebruik gemaakt als verbinding met station Maarsbergen. De tolheffing werd in 1926 afgeschaft. (Het pand aan de Maarsbergseweg 90 is het enige nog in Woudenberg aanwezige tolhuis langs de  oorspronkelijke weg. In Maarn aan de Maarnse Grindweg bevindt zich nog een tweede tolhuis dat hier zeer veel verwantschap mee vertoont.)

De bouwstijl van het tolhuis is neoclassicistisch en duidelijk geïnspireerd op tolhuizen zoals die werden ontworpen door de franse architect C.-N. Ledoux. Het ontwerp heeft ook duidelijke invloeden ondergaan van de landgoedarchitectuur uit deze periode, zoals bijvoorbeeld portierswoningen van J.D. Zocher jr..

Oorspronkelijk was het pand niet gesausd. Het tolhuis is nu in gebruik als woonhuis.

 

E. Stades-Vischer en K. Veenland-Heineman, “Woudenberg, geschiedenis en architectuur”, Monumenten-inventarisatie Provincie Utrecht, Kerckebosch BV/ SPOU, Zeist/Utrecht,1999

Info Reactiesafbeeldingen lees verder Uw verhaal Streetview