terug

Oude Woudebergse Zandweg Villa met koetshuis en kippenhok

Oude Woudenbergse Zandweg Villa met koetshuis en kippenhok

Oude Woudenbergse zandweg

Omvang bescherming:

De bescherming betreft de woning, de schuur/koetshuis en het zogenaamde "kippenpaleis". Uitgezonderd van bescherming is het tussenlid tussen huis en schuur. 

Stedenbouwkundige omschrijving:

Het woonhuis (boswachterwoning/jachthuis) is in het bos aan de voormalige "Woudtweg", ongeveer een halve km van de Zeisterweg af. De nok ligt evenwijdig aan de Woudtweg en die van het koetshuis haaks daarop. Links achter op het erf staat het zogenaamde "kippenpaleis". Aan de overzijde van de Woudtweg bevindt zich een open terrein, waarop de voorgevel van de woning duidelijk georiënteerd is.

 Cultuurhistorische omschrijving:

Vermoedelijk 1827 in opdracht van J.B. Stoop gebouwde boswachterwoning/jachthuis. De voormalige jachtkamer op de verdieping is niet meer als zodanig herkenbaar. De schuur/koetshuis dateert uit 1890 en is gebouwd in opdracht van Jhr. Mr. Joachim Ferdinand de Beaufort, die het bezit had geërfd van zijn moeder Anna Aleida stoop, de echtgenote van de vermoedelijke opdrachtgever van het woonhuis.

De jachtkamer bevond zich op de verdieping in de erker, maar werd in 1960 bij een grote interne verbouwing Bijzonder is het kippenhok, dat met recht de naam "kippenpaleis" verdient en typerend is voor de folly-architectuur van negentiende eeuwse landgoederen.

 

Info ReactiesLees verder Meer afbeeldingen Streetview