terug

Parallelweg 2 Voormalige Maalderij

Parallelweg 2 Voormalige Maalderij

Omvang bescherming:

De bescherming betreft alle drie aan elkaar gebouwde gebouwen, voorzover het de originele bouwmassa's betreft met de bakstenen gevels, betonnen dakranden en oorspronkelijke gevelindeling en detaillering. Niet beschermd zijn de latere toevoegingen (aan de zuidzijde), de gewijzigde gevelindeling van het kantoor en de plaatstalen gevelbekleding van het linker deel, evenals de later toegevoegde hoge bouwmassa aan de achterzijde.

Stedenbouwkundige omschrijving:

De gebouwen bevinden zich aan de Parallelweg, nabij de belangrijke invalsweg naar het dorp vanuit het oosten. De huidige gebouwen maakten onderdeel uit van een groter complex met ook panden aan de overzijde van de weg direct langs  het spoor. Deze gebouwen zijn in 1993 gesloopt voor de aansluiting op de Stationsweg. De huidige gebouwen vormen, met name door de grote hoogte van het silogebouw, een "landmark" voor de gemeente en zijn beeldbepalend voor de wijde omtrek. 

Cultuurhistorische omschrijving:

Langs de spoorlijn (lijn Amersfoort-Kesteren-Keulen) en nabij het station Woudenberg-Scherpenzeel is in 1914 door de Coöperatieve Boerenleenbank en de Handelsvereeniging Woudenberg-Maarn een nieuwe stenen loods in gebruik als maalderij. In 1930-31 is de maalderij uitgebreid met een pakhuis. In 1949 is de "Coöperatieve Handelsverening Woudenberg-Maarn"  aan de oostzijde nogmaals uitgebreid met een hoge silo naar ontwerp van architect C.A. Sparreboom en geïnspireerd op de vormgeving van het Nieuwe Bouwen. Een bestaand gebouw werd met drie traveeën verlengd in aansluiting op de nieuwe bakstenen toren. Een overdekte loopbrug vormde de verbinding tussen de westelijke en de oostelijke gebouwen. In 1993 zijn alle gebouwen aan de westzijde (langs het spoor) gesloopt onder andere ten behoeve van de aansluiting van de Parallelweg op de Stationsweg. Wat ons rest is slechts het oostelijke deel. Tot 1972 heeft de graanmaalderij "De Coöperatieve Landbouwvereniging en omstreken Woudenberg" gefunctioneerd. Nu zijn in de gebouwen verschillende bedrijfjes gevestigd.

 

(gemeentelijk monumentenlijst Woudenberg, Parallelweg 2a, blad 2)

Info ReactiesLees verder Streetview