terug

Stationsweg Oost 202 Watertoren

Stationsweg Oost 202 Watertoren
route

Omvang bescherming:

De bescherming betreft de watertoren uitgezonderd het pompstation. 

Stedenbouwkundige omschrijving:

De watertoren is vanuit de richting Scherpenzeel (het oosten) van verre in het open landschap zichtbaar en kan worden beschouwd als het beginpunt van de verdichting van de bebouwing van de Stationsweg-Oost. Het door hoge bomen omzoomde terrein waarop de watertoren is gelegen, ligt op de westoever van het Valleikanaal en is bereikbaar via een zandpad aan de zuidzijde van de Stationsweg. Er is een smalle sloot waarover met een betonnen brug het terrein betreden kan worden. 

Cultuurhistorische omschrijving:

De watertoren is ontworpen door ir. A.A. Willems in 1937 in opdracht van de laatst opgerichte (1929) particuliere Nederlandse waterleidingmaatschappij, te weten de "N.V. Veenendaalse Waterleidingsmaatschappij". De kosten van de Woudenbergse watertoren waren geraamd op Fl. 19.000,=. Volgens de aanvraag zou de hoogte 34,5 meter zijn en zou de toren in gewapend beton worden uitgevoerd met een Icopal bekleding. De inhoud van het waterreservoir is 205 m3.

In het interieur bevinden zich onder het waterreservoir een trap en vier verdiepingen.

In 1971 werden een filtergebouw en reinwaterkelder gebouwd en in 1990 plaatste het waterleidingbedrijf Midden Nederland een proeffilterinstallatie. In 1994 werd het pompstation veranderd en vergroot.

Het is opvallend dat het functionele betonskelet onder de gestileerde baksteenarchitectuur is verdwenen. De bouwstijl toont enige verwantschap met Art Deco. De watertoren is onlangs gerestaureerd waarbij het beton crèmekleurig is geschilderd en de deuren en ramen bordeauxrood.

 

Info ReactiesLees verder Streetview