terug

Zeisterweg 63 Portierswoning

Zeisterweg 63 Portierswoning

Omvang bescherming:

De bescherming betreft het gehele object. 

Stedenbouwkundige omschrijving:

De Zeisterweg daalt van de hoog gelegen Heuvelrug af naar de Gelderse Vallei, hetgeen in de bebouwing tot uiting komt door de overgang van landgoedarchitectuur naar agrarische bebouwing. Deze portierswoning maakt deel uit van de oorspronkelijke landgoedarchitectuur. De woning ligt met de nok evenwijdig aan de weg, direct aan het fietspad, aan de zuidzijde van de Zeisterweg gelegen, bij de ingang van voormalige buitenplaats "De Heygraef", op een terrein waar grootscheepse nieuwbouw heeft plaats gevonden. 

Cultuurhistorische omschrijving:

Deze portierswoning hoorde bij huize "De Heygraef" en werd in 1916 gebouwd naar ontwerp van de Leusdense architect J. Pothoven Azn. Opdrachtgever was burgemeester P.A.G. Baron van Heekeren van Brandenburg.

Huize "De Heygraef" was een buitenplaats die in 1966 in gebruik werd genomen als tehuis voor chronisch zieken en bejaarden, werd in 1994 afgebroken en maakte plaats voor grootscheepse nieuwbouw. De portierswoning werd verbouwd tot kantoor. In 1966 was er reeds een aanbouw aan de westzijde toegevoegd en zijn ook de dakkapellen vergroot.

De stijl is typerend voor kleinere woningen en gebouwen op buitenplaatsen in deze streek, waarvan er verschillende door architect J. Pothoven Azn. zijn  ontworpen.

De indeling bestond uit een entree, woonkamer en keuken en twee slaapkamers, waarvan er één in de uitbouw aan de achterzijde was gelegen. De woning is onderkelderd.

 

Info ReactiesLees verder Streetview