terug

Raadhuis

Gemeentehuis

Het RAADHUIS met bodewoning is in 1936 in de stijl van het Traditionalisme in opdracht van de gemeente Woudenberg gebouwd. De keuze voor het bouwterrein viel op het in 1932 aan de gemeente geschonken De Beaufortpark van de Naamloze Vennootschap Woudenbergsche Exploitatie Maatschappij laanzicht, kortweg N.V. Laanzicht. De bouw van het raadhuis met bodewoning op de plaats van het afgebroken landhuis Laanzicht geschiedde onder leiding van architect H.A. Pothoven te Amersfoort, in samenwerking met aannemer A. van Lunteren. Pothoven liet zich in het 'Oudhollandse' ontwerp inspireren door de late Neo-Renaissance en volgde daarmee de wens van de gemeente.

Het pand is aan de voorzijde (noordwestzijde) gelegen aan de doorgaande Maarsbergseweg en aan de achterzijde gelegen aan een bescheiden stadspark, het De Beaufortpark. Het langgerekte, noordwest-zuidoost georiƫnteerde park heeft een lange, licht slingerende vijver, grastaluds, gazons en solitair geplaatste bomen.

In 1985 heeft aan de parkzijde (zuidoostzijde) een grootscheepse uitbreiding plaatsgevonden onder leiding van architect J. de Jong, geheel in detaillering en materiaalgebruik overeenkomstig de bestaande bouw. In de achtergevel van het hoofdvolume is bij deze verbouwing de getoogde inrijdeur van de - reeds in 1957 verhuisde - brandweer dichtgezet en vervangen door twee vensters. De kopse gevel van de voormalige bodewoning is voorzien van een ingang met tochtportaal.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview