terug

Geerestein: stal

Rijksmonument 514942.


STAL behorende tot de buitenplaats Geerestein. Schuin achter het hoofdgebouw bij het kinderhuisje staat een witgepleisterde stal met grijze plint gebouwd in chaletstijl tussen 1835 en 1850. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag en een mezzanino met topgevelverdieping in vertikale houten delen (gepotdekseld) onder een vlak hellend, met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak voorzien van een gezaagde dakrand. De voorgevel is voorzien van een portico van vier houten zuilen met cannelures, waarvan de meest linker is vervangen. Centraal dubbele staldeuren met smal bovenlicht voorzien van een zaagvormige roeden en aan weerszijden daarvan een venster.


Waardering STAL van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving in chaletstijl;

- vanwege de markante ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;

- vanwege de ensemblewaarde.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Info Reacties Streetview