terug

Kazemat GL084 bij damsluis aan de Roffelaarskade

Liniedijk

Liniedijk, Woudenberg

Rijksmonument 528676.

Inleiding:

De kazemat is in 1939-1940 gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling en is gelegen op het gedeelte van de liniedijk in de gemeente Woudenberg tussen de Broekerweg en de grens met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het is één van de in totaal 21 kazematten uit deze periode die op dit gedeelte van de liniedijk nog resteren.


Omschrijving:

In 1939-1940 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit de restanten van een gietstalen mitrailleurkazemat van het type G. De kazemat is gebouwd in het kader van de versterking van de Valleistelling.

De Gietstalen kazemat, kortweg G, was het meest voorkomende type kazemat in de Grebbelinie; Dit type kazemat was redelijk succesvol in de meidagen. Bijnamen voor de G-kazemat waren "Pillendozen" en "Bessemer Peren". Met veel interesse bestudeerde de bezetter de kleine G-kazematten. Tijdens de meidagen bleken ze moeilijk uit te schakelen vanwege het kleine schietgat en de goede camouflagemogelijkheden. De meeste kazematten stonden gericht op het oosten en hadden de handicap van een beperkt schootsveld. Zij hadden weinig daardoor waarde in eventuele Duitse stellingen tijdens de oorlog. Het gietstaal van de koepel werd in 1941 uit de betonnen omhulling gesloopt ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. Deze kazemat is nog het enige overgebleven restant van alle144 G-kazematten in de Grebbelinie.

Waardering:

Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940.

Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940.

Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Info Reacties Streetview